top of page

DOĞTAŞ LOJİSTİK DİREKTÖRÜ HASAN ÖNDER İLE LOJİSTİK SEKTÖRÜNE BAKIŞ



1. Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Bize kısaca hayat öykünüzü anlatabilir misiniz?

1976 Çanakkale/Çan doğumluyum. 1999 yılında Uludağ Üniversitesi İktisat fakültesinden mezun oldum.

2001 yılında Kaleseramik A.Ş de iş hayatıma başladım. 22 yıllık iş tecrübemin 20 yılı lojistik alanında yönetici olarak gerçekleşti. Hemen hemen lojistik ile ilgili tüm süreçlerde görev yaptım. 4 farklı firmada 5 farklı pozisyonda bulundum. Kaleseramik, lojistik deneyimimde kendimi çok geliştirdiğimi sonraki deneyimlerimde görme fırsatım oldu. seramik, mobilya, eve teslimat, e-ticaret olmak üzere yatayda ve dikeyde lojistik konusunda kendimi geliştirme fırsatım oldu. Şu anda da tüm 20 yıllık deneyimimi Doğanlar Mobilya Grubunda lojistik süreçlerini geliştirmek ve yeni süreçleri kurgulamak için kullanıyorum.



2. Doğtaş serüveninizi kısaca bizimle paylaşabilir misiniz?


Hırslı, kararlı ve kendimi geliştimek konusunda doyumsuz bir kişiliğim var. 2014 yılında Kaleseramik A.Ş den radikal bir ayrılma kararı verdim. Bu kararda etkili olan kendimi geliştirmek konusunda tıkandığımı hissetmem etkili oldu. 4 ay sonra Doğtaş Kelebek Mobilyadan gelen teklifi farklı bir sektör ve yeni bir deneyim cazibesi ile kabul ettim. Gerçekten doğru karar verdiğimi ilerleyen süreçlerde çok defa gördüm. Mobilya sektörü kendine özel lojistik problemleri içeren bir sektör. Bu problem ve çözümleri bana inanılmaz deneyim kattı.3 yıl görev yaptıktan sonra 2020 yılında tekrar geri dönmek nasip oldu. Arada geçen bu sürede eve teslimat ve e ticaret süreçlerinde deneyim kazanmak gerçekten keyifliydi.



3. Yaklaşık 20 yıldır lojistik sektöründe iş yapıyorsunuz diyebiliriz. Bu sürede lojistik sektöründe geçirdiğiniz 20 yılda neler yaptınız? Sizin gözünüzde sektör nasıl değişti kısaca anlatabilir misiniz? Bizimle paylaşabileceğiniz ilginç bir anınız var mıdır?


20 yıldır Lojistik süreçlerinin tamamında aktif olarak görev yaptım. TZY süreçlerinde aktif rol aldım. Mobilya sektöründe lojistik, e-ticaretin gelişmesi ve e-ticaret firmalarının mobilya kategori satışında etkili rol almasıyla dijitalleşme hızlandı diyebilirim. 14 yıl Kaleseramik A.Ş de Lojistiğin A’dan Z’sine yapılanmasını gerçekleştirdim. Sonrasında 3,5 yıl yabancı ortaklı Doğtaş Kelebek Mobilya, 1 yıl e-ticaret lojistiği yapan bir startup firma, 1 yılda yine başka bir startup firma olan Vivense’de rol aldım.

Büyük Kurumsal firmalardan startup firmalara geçişim ve buradaki deneyimlerim gerçekten emsalsizdi. Tüm tecrübelerimi tekrar A’dan Z’ye uygulama şansı yakaladım ve çok değerli arkadaşlıklar kazandım.



4. Lojistik sektörüne teknoloji yeterince entegre mi? Sahada teknoloji kullanımı nasıl? Lojistikteki teknolojik dönüşüme ayak uyduran şirketlerin kazanımları neler olucak? Doğtaş bu değişimin neresinde?


Lojistik sektöründeki dijitalleşme yeni nesil startup teknoloji firmaları ve lojistik firmaları ile hız kazandı. Octovan da bana göre bunlardan en iyilerinden biri. Ben bu firmaları çok değerli buluyorum ve gelecekte bu firmaların ayakta kalarak tüketici memnuniyeti sağlayacağına inanıyorum. Artık ürün ve alışveriş deneyimi kadar teslimat deneyimi de önem kazanmaya başladı. Dolayısıyla her firma teslimat deneyimini iyileştirmek ve emsalsiz kılmak için bu süreçleri iyi yöneten firmalar ile birlikte yol alacak ve büyüyecek. Doğtaş, Kelebek ve Lova olarak biz de bu süreçlerde bu değişime katkı sağlıyoruz. Müşterilerimizin her aşamada yaşadığı deneyimi ölçüyor ve özellikle teslimat deneyiminde ciddi teknolojik yatırımlar yaparken buna uygun her firmayla birliktelik içinde olmayı tercih ediyoruz.



5. Sizce lojistik, satışta ne kadar önem arz eder?


İnanılmaz önemli bir rol üstleniyor. Firmaların satış anında hemen hemen en önemli silahı haline gelen şey teslimat süresi ve deneyimi diyebilirim. Bu nedenle bölgesel üretim ve dağıtım çok stratejik bir öneme sahip.



6. Lojistik alanında çalışmanın sizi memnun eden yanları nedir? //Lojistik sektörünün içinde olmak size ne ifade ediyor?


Sürekli insanlarla bir arada olmak çok keyifli. Tüm mesai saatinizi ofis ortamında masa başında geçirmiyor olmak çok değerli. Farklı sektörler de olsa tüm iş dünyasını yeni gelişen teknolojileri takip ediyorsunuz. Çünkü sahada her zaman birliktesiniz. Bunun neticesinde çok iyi arkadaşlıklar hatta dostluklar edinip network ağınızı genişletiyorsunuz.



7. 2000 lerin başlarında lojistik depolamada endüstri mühendislerinin büyük çalışmaları oldu. Gelecekte hangi insan kaynakları ögeleri sektörü etkileyecek? Siz depolama kısmında geleceği nasıl görüyorsunuz? Bizi bekleyen değişimler nelerdir?


Gerçekten öyle, hala daha önemli katkılar sağlıyorlar ancak artık bilgi teknolojileri daha çok önem kazandı. Artık yeni nesil depolama kısmında daha çok otomasyon ve insansız istifleme ile toplama makineleri yer alacak. Yani tedarik zinciri tamamen otomasyona dönebilir.



8. Sizce lojistiğin yönelmesi gereken yer nedir? Standart düzende nelerin iyileştirilmesi gerekir? Sektörün daha başarılı olabilmesi için önereceğiniz şeyler neler olur?


Bende Lojistik tamamen müşteri isteklerine göre yönelmeli. Müşteri talepleri iyi analiz edilerek buna uygun alanlarda yatırım yapılması gerekir. Standart hizmet ve modeller yakın zamanda karşılık bulmayacaktır. Örnek verecek olursak; esnek teslimat zamanları ve randevuya uyum oranları en önemli unsurlar olabilir. Yine tüketicilerin en uygun teslimat modellerini kendilerinin belirlemesine imkan verecek yapılanmalarda önemli olacaktır. Yani önemli ölçüde tüm kısıtların kaldırılması gerekmektedir.



9. Lojistik alanın geleceğini nasıl görüyorsunuz? Bu gidişatta neler değişebilir?

Lojistik son 10 yıla kadar hemen hemen hiçbir firmanın yeterince önem vermediği bir süreç ve nokta olmaktan öteye gidemediğini söyleyebilirim. Ancak son yıllarda görüyoruz ki e-ticaretin gelişmesi ve pandemi etkisiyle, tedarik zinciri esnek ve hızlı olan taraf kazandı. Özellikle E-ticaret ile birlikte lojistik de değer kazarak gelişim gösterdi. Artık teslimat süreçleri hatta üretim ve tedarik zincirin her noktası izlenebilir ve izletilebilir duruma geldi. Bence bu da yeterli olmayacak. İzlenebilirlik değil, etki edilebilirlik daha da önemli hal kazanacak. Yani müşteriler kendilerine sunulan tüm süreçleri izlemekten öteye etki etmek ve değiştirmek hatta geliştirmek için katılımcı olmayı isteyeceklerdir.



10. Doğtaş olarak hizmet aldığınız lojistik firmalarında nelere dikkat ediyorsunuz? Lojistik süreçlerine dahil oluyorsanız geliştirmek için nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?


Aslında biz Doğanlar Mobilya grubu olarak 5 markaya sahibiz. Bunlar; Doğtaş, Kelebek, Lova, Kelebek Mutfa ve Ruum Store. Gördüğünüz gibi tüm ürün gruplarında offline ve online satış kanallarına sahibiz. Yine bayi kanallarımız ve kendi perakende satış kanallarına sahip bir yapımız var. Bu sebeple depoya teslimden, kapıya teslim ve hatta müşterinin evine montaja kadar olan bir teslimat modelimiz mevcut. Esnek, hızlı ve montaj deneyimi olan bu yapılarda da teknoloji ile birleştirmiş tüm lojistik firmaları ile birlikte olmayı tercih ediyoruz. Klasik bir Third Party işbirliğinden ziyade, sistem ve süreçlerinde entegre olmuş, müşteri deneyimini merkeze koyan ve memnuniyet koşulu çerçevesinde birbirini geliştiren bir yapı içinde çalışmalarımız oluyor.



11. Doğtaş olarak birden fazla ülkede hizmet veriyorsunuz. Süreçleri değerlendirecek olursak lojistik tarafında ülkeler arası farklılıklar var mıdır? Ülkemizde lojistik sektörünün diğer ülkelere kıyasla başarılı olduğu ve zayıf olduğu noktalar nelerdir?


Tabii ki farklılıklar mevcut. Her ülkenin kendi gümrük kriterleri, altyapı kriterleri, uluslararası nakliyat kriterleri, lojistik kalitesi ve yetkinliğine göre farklılıklarla karşılaşılabiliyor. Ülkemizde lojistik bilinci çok gelişmeye başladı. Bununla birlikte teknoloji alanında gelişmeler ve bunları birbirine entegre etmiş yeni startup firmalar uluslararası arenada ciddi karşılık buluyor. Bunu başarılı özellik olarak ön plana çıkarabiliriz. Ancak iş makineleri ve istif makineleri konusunda zayıf kaldığımızı ve dışa bağımlı olduğumuzu düşünüyorum.



12. Lojistik hizmetinde sahada en sık yaşanılan sorun nedir?


Bana göre kesinlikle teslimat süreleri ve sorunları. Çünkü satın almanın başladığı noktada belirlenen süreler var. Bu sürelerin gecikmesi sahada ciddi sorunlara yol açıyor. Tabi teslim edilecek ürünün daha satın alma aşamasında kusursuz ve aynı görsellerde olduğu hali ile gelme beklentisi oluştuğu için yaşanan bir teslimat sorunu yine telafisi zor memnuniyetsizliklere yol açmaktadır.



13. Online satışta, teslimat söz konusu olduğunda en çok zarar/hasar gören ürünler neler? Bunlar için çözümünüz var mı?


Kesinlikle aksesuar grubu diyebilirim. Biz bu tip ürünlerin ambalajında ciddi iyileştirme yapıyor ve aynı zamanda bu ürün gruplarının teslimatında hassas firmaları tercih ediyoruz.



14. Octovan Express’ten nakliye hizmeti almadan önceki karar süreci nasıl oldu? Octovan Express hizmetini nasıl buluyorsunuz? Octovan Express firmanıza ne gibi artılar kattı?


Bizim de kısa zaman içinde ve hasar almadan teslim edilmesini istediğimiz ürün gruplarımız var. Bunu yaparken, teslimatlarımızın aşamalarını teknoloji ile birleştiren ve izlenebilir kılan bir model arayışımız mevcuttu. Octovan Express tam bizim ihtiyacımız olan süreçte karşımıza çıktı. Şu anki süreçten hem biz çok memnun kaldık hem de müşterilerimiz çok mutlu oldu. Hızlı sevkiyat ve güvenilir teslimat kesinlikle firmamıza çok değer kattı.





256 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page